24 Maart 2023

19.00u -
22.00u

Boekvoorstelling ‘Vernietiging en herstel‘

Heempark Genk , Hoogzij 7, 3600 Genk

Ik doe mee!
Boekvoorstelling ‘Vernietiging en herstel‘

Op 24 maart stelt Luc Vankrunkelsven zijn twintigste boek voor op een avond in Genk georganiseerd door Wervel en Groen Genk. Ook wordt de inspirerende documentaire ‘Pé na terra’ op groot scherm getoond.

Voorjaar 2022 was Luc Vankrunkelsven voor de 25e keer op tournee door Brazilië. Waar hij onder meer ontmoetingen had met sociale bewegingen en op universiteiten en hogescholen. Oorspronkelijk werkte de auteur voor een vernieuwende vakbond van familiale kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Later werd hem met aandrang gevraagd de Cerrado zichtbaar te maken. Er is terecht aandacht voor het Amazonegebied, maar veel minder voor de immense savanne die de Cerrado is.

De Amazone is tienduizend jaar oud, maar de Cerrado, twee miljoen km2 groot, is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld.
De Amazone is voor 20% vernietigd, de Cerrado voor 45%. Ecosystemen worden aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee.
Vernietiging is wereldwijd. De auteur gaat daarom uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen. Herstel!

Kom je ook?
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.